Prehrana na dan maratona

 

Iz leta v leto je vse več športnih navdušencev, ki prosti čas namenjajo teku.

Sprehrano moramo zagotoviti organizmu potrebno energijo, ki jo telo

potrebuje nele za izvajanje telesne aktivnosti, ampak tudi za uspešno

regeneracijo pokončanem naporu. Med regeneracijo se v mišicah celijo

mikro poškodbe, ki so nastale med treningom, polnijo se glikogenske

zaloge ter izgrajujejo nove beljakovine (mišična masa) ter nadomeščajo

 

med naporom izgubljeni elektroliti in tekočina.

 

 

Vir goriva, ki ga mišice potrebujejo za svoje delovanje, so ogljikovi hidrati,

maščobe in tudi beljakovine. Predvsem pri vzdržljivostnih športih, kamor

spada tek, pomemben del energije predstavlja glikogen.

 

Glikogen je polisaharid, ki se v telesu shranjuje predvsem v mišicah in

jetrih.Odrasla oseba ima v telesu približno 500 g glikogenskih zalog. V jetrih

jeshranjenih približno 100 g glikogena, kar pomeni 400 kcal, v mišicah pa

za 400 g glikogena oziroma 1600 kcal. To pomeni, da imamo zalog dovolj

ravno za en dan, v predpostavki, da tisti dan ne bi jedli.

 

Če želimo z vadbo ob pravilni prehrani doseči optimalen trening, moramo

vedno začeti vadbo s polnimi glikogenskimi zalogami, po končani vadbi pa

poskrbimo za njihovo optimalno napolnitev. Četudi naša vadba ni bila

intenzivna in imamo v mišicah še dovolj glikogena, imajo prazne

glikogenske zaloge v jetrih po končani vadbi za posledico hipoglikemijo,

slabost in mišično oslabelost.

 

Prehrana na dan tekme

Polnjenje glikogenskih rezerv je potrebno zaključiti s primernim obrokom

pre tekmovanjem. Pred vadbo pazimo, da smo dobro hidrirani (dnevno

popijemo 2000–2500 mltekočine). Najboljša je vodovodna ali negazirana

mineralna voda.

 

3–4 ure pred vadbo imamo večji obrok (glavni obrok), ki naj ne

vsebuje prevelikih količin maščob. Priporočljive so testenine in rižote 

z nemastnimi omakami, lahko tudi pekovsko pecivo (žemlja) ali musli s

posnetim jogurtom ali mlekom.

 

 

1 uro pred vadbo manjši ogljikohidratni obrok. Sadje, nemastni krekerji ali

žitna rezina. Za več energije si lahko privoščimo tudi skodelico prave kave,

saj kofein pomaga ohranjati višjo zalogo glikogena, s tem pa nam

zagotavlja več energije ter poveča vzdržljivost.

 

Vir: Žito d.d., www.okuspodobrem.si

Avtorica članka: Andreja Čampa Širca

 

 

Izdelke Sport müsli odlikuje visoka vsebnost prehranskih vlaknin, ki izvirajo

iz kosmičev raznih vrst žit. Dodano suho sadje ima naravno prisotne

sladkorje, bogato je tudi z vitamini in minerali. Izdelki ne vsebujejo umetnih

sladil, temveč so zaslajeni z naravnim medom. Dodani so jim tudi praženi

rezani lešniki. Zaradi visoke vsebnosti kompleksnih ogljikovih hidratov in s

tem prehranskih vlaknin so priporočljivi za aktiven začetek dneva. 

 

 

Noro hrustljavi Sport müsli crunchy

 

V liniji Sport müsli sta sedaj na voljo tudi noro hrustljava izdelka:Sport

müsli Crunchy čokolada + lešnik in Sport müsli Crunchy brusnice +

kokosHrustljavi praženi ovseni kosmiči, obogateni s sočnimi brusnicami

in ekstra velikimi kosi kokosa ali koščki slastne čokolade in celimi praženimi

lešniki, so kot nalašč za vse, ki želite dan začeti z okusnim hrustljavim

zajtrkom.Z vami na zajtrku tudi 28. maja na 11. dm teku za ženske. ;)