Vaje


Tekaške treninge opravljajte z veseljem in vedno izvajajte raztezne in krepilne vaje ter vaje tekaške abecede. Vaje naj bodo razdeljene na tri dele: uvodni, glavni in zaključni del. V prvem delu se z lahkotnim tekom, hojo ali kombinacijo obojega postopno ogrejte, nadaljujte s treningom in zaključite z razteznimi vajami, ki naj bodo statične in dinamične.
 

Raztezne vaje

Z razteznimi vajami boste lahko povečali gibljivost in v zaključku treninga mišice sprostili. Gibanje bo postalo bolj koordinirano in lahkotno, možnost poškodb se bo zmanjšala. Raztezne vaje izvajajte statično in dinamično. Ko mišico raztezate, prehajajte v raztegnjen položaj počasi, pozornost usmerite v raztezanje. Dinamičnih ponovitev naj bo od 10 do 15. Pri statičnem raztezanju pa zadržujte položaj od 10 do 15 sekund. Vedno naredite vaje za vse mišične skupine, še posebej za mišice nog, ki so pri teku najbolj obremenjene. Raztezajte se po ogrevalnem teku in v zaključnem delu treninga. Na koncu izvajajte le statične vaje.


 

    Več razteznih vaj

 

Krepilne vaje

Vaje so namenjene krepitvi mišic. Močne in čvrste mišice omogočijo lahkotnejši tek in odločnejši korak. Predvsem se osredotočite na krepitev mišic trupa in nog. Vaje izvajajte pogosto. Vedno krepite zaporedoma druge mišice. Naredite vsaj 3 serije od 10-15 ponovitev.
 
 

    Več krepilnih vaj

 

Vaje tekaške abecede

Za izboljšanje tehnike teka redno delajte vaje tekaške abecede. Vaje izvajajte na določeni razdalji (npr. 40 m). Vaje izvajate v uvodnem delu treninga, po ogrevalnem teku. Lahko jih tudi večkrat ponovite.
 
 

    Več vaj tekaške abecede


 
Potrebujete dobro družbo in motivacijski zagon pri svojih treningih? Pridružite se nam tudi na brezplačnih skupinskih pripravah in se brez odlašanja PRIJAVITE na 13. dm tek za ženske.