Ana Jurčić, mati osemletnega Timoteja, ki ima cerebralno paralizo

»Tečem za Timoteja.«

 

Skupnim pripravam v Kopru se je pridružila izjemna ženska, prava borka - Ana Jurčić, mati osemletnega Timoteja iz Kopra, ki ima cerebralno paralizo in ki v svojem življenju premaguje marsikatere ovire. Kljub temu na življenje gleda pozitivno. Marsikdo bi že zdavnaj obupal. Ana Jurčić, mamica Timoteja Caha, edinega otroka v Sloveniji, ki je kljub najtežji obliki cerebralne paralize v kombinaciji z mnogimi drugimi zdravstvenimi težavami v domači oskrbi, pa te besede ne pozna. “Vesela sem, da nisem več spregledana in preslišana, po drugi strani pa se mi to, kako živim, ne zdi tako posebno, saj ni nič neobičajnega - delam to, kar mislim, da bi morala vsaka mati narediti za svojega otroka.” Timotej je deček, ki so mu takoj po porodu začeli postavljati hude diagnoze, le redki so bili prepričani, da bo lahko zmagal v svoji bitki. Danes, po enajstih prestanih operacijah, je jasno, da je Timotej dobil svojo največjo bitko, a potrebuje pomoč. Sam ne more kontrolirati niti drže glave, kaj šele, da bi samostojno stal ali sedel. Ne govori, slabo sliši in slabo vidi. Kljub temu, da je njegov položaj nezavidljiv, Timotej premore veliko volje do življenja. Ko tiho sedi v svojem vozičku, so njegove oči iskrive in takšne, kot bi jih imel vsak deček njegove starosti. Vesel je, če ga peljejo na sprehod in njegova mama, ki je 24 ur na dan z njim, poskrbi, da sta s Timotejem čim več na svežem zraku, saj ugotavlja, da se tako veliko bolje počutita in da blagodejno vpliva na oba. Timotej si vsak večer rad sam ogleda risanko in kljub temu, da ga telo ne uboga, želi komunicirati z okolico. Njegovo govorico najbolje razume mama, ki je njegovi oskrbi podredila svoj vsakdan in ga z neizmerno močjo materinske ljubezni vodi mimo čeri, ki mu jih je nastavilo življenje. Potrebuje neprestano prisotnost odraslega, posebne zdravstvene pripomočke za nego in prilagojen življenjski prostor. Že več kot dve leti sama skrbi sama za Timoteja 24 ur na dan, kje so še vse ostale obveznosti. Marsikdaj ima tudi neprespano noč. Začele so ji pešati moči, bila je preveč utrujena in odločila se je, da bo naredila nekaj za svoje telo, za zdravje, da bo bolj odporna. Ani je vedno vodilo, da je Timotej vključen, zato je izbrala tek.

 

Ana je »novopečena tekačica«. Da je pričela s tekom »so krivi« njeni prijatelji, ki so jo za Božička presenetili in ji podarili invalidski voziček, prilagojen za tek, zato je pričela s tekom. S tekom je redno pričela 21. januarja 2014, pred tem je bilo nekaj neuspelih poskusov oziroma začetkov, pa ni bilo iz tega na koncu nič. Tek jo je že povsem zasvojil. Ana pravi, da teče za svoje zdravje, da bo lahko še dolgo skrbela za Timoteja: »Tek je v več pomenih rešilna bilka - fizično, da bom lažje zdržala napore, psihično - ventil za vsa bremena, s katerimi se dnevno spopadam. Trenutno se pripravljam na svoja prva tekaška podviga na 10 km – 1. Istrski maraton, ki bo potekal v Kopru, in dm tek za ženske v Ljubljani. Timoteju posodim svoje noge in tako tečem zanj, z udeležbo na tekaških prireditvah, ki imajo za naju primerno progo, pa tečem, da sporočim ljudem, da so tudi invalidi lahko del "normalnega" življenja, samo nekaj prilagoditev je potrebnih in malo volje.«

 

Tek z vozičkom zahteva izredno fizično moč

»Timotej se v novem vozičku zelo dobro počuti, je še bolj udobno kot v "navadnem". Vsak dan ga učim, da je potrebno uživati v drobnih stvareh, ki jih večina največkrat spregleda in tako mu je super, ko ga ob višji hitrosti, kot se običajno sprehajava, veter boža po obrazu. Tek z vozičkom ni nekaj preprostega. Z vozičkom je veliko težje teči. Pri določeni hitrosti je težje manevrirati z vozičkom, težava je moker teren ali blato, proga, nagnjena v eno smer, previsok naklon klanca (tako navzgor kot navzdol), previsok robnik in veter v prsi - izredno posebno doživetje. Tek z vozičkom zahteva izredno fizično moč, toda potrebni sta volja in vztrajnost, nič drugega! Zastavite si cilj, dajte  od sebe 110 % in zagotovo ga boste dosegli,« je s sporočilom zaključila zgodbo Ana Jurčić.

 

Pripravila Breda Krajnc