Eda Patru

Življenje s srčnim spodbujevalnikom ni drugačno. Zame je vsak tek zmaga.

 

 

Eda Patru, predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, mati sedemletnih dvojčic, Emili in Lile, je z rekreacijo pričela leta 2010 zaradi zdravstvenih razlogov in priporočil zdravnika po vstavitvi srčnega spodbujevalnika. Izbrala je tek, ker se ji je zdel najprimernejši. Poleg teka redno obiskuje zumbo. V teku neznansko uživa, predvsem zaradi občutka svobode, ki ga občuti med tekom. Tek jo napolni z energijo in jo sprosti. »Tek mora biti tudi zabava, ne prisila. V njem moraš uživati, sicer si je bolje izbrati drug primeren šport,« nam je dejala Eda. Do danes je za njo že veliko število kilometrov. Udeležila se je tudi različnih tekaških prireditev, kot je na primer dm tek v Ljubljani, in drugih, ki ji dajo dodatno motivacijo, saj se je na tovrstne teke potrebno pripravljati skozi vse leto. Za tekače je udeležba na rekreacijskih tekih, maratonih vrhunec sezone, priložnost za druženje, rezultat pa najlepša nagrada za trdo delo. Običajno teče sama, rada tudi v družbi, zato se z veseljem vsako leto pridruži skupnim pripravam za dm tek za ženske, ki potekajo v Kopru. dm teka v Ljubljani se bo letos skupaj s svojima dekletoma udeležila že drugič. Pretekla bo 5 kilometrsko traso, Lila in Emili pa na Oskarjevem teku 800 m.

 

Srčni spodbujevalnik so Edi nepričakovano vstavili pred štirimi leti. Bolezen je prišla kot strela z jasnega. »Služba, stres, rojstvo dvojčič, študij … Prišlo je vse naenkrat. Človek se niti ne zave, niti ne pomisli, kaj vse to prinese za sabo. Življenje s srčnim spodbujevalnikom ni drugačno. Človek se po vstavitvi spodbujevalnikapostopoma lahko vključi v normalen način življenja. Upoštevati mora nasvete in priporočila zdravnika, saj si le tako zagotovi kakovostno življenje,« pravi naša sogovornica Eda.

 

Kot pravi Eda, je spodbujevalnik fizično ne moti, morda občasno pri kakšnem športu, vendar pri teku ni moteč.

 

 

»V vsej  tej naglici, ki nam jo prinaša življenje, si moraš vzeti kakšno uro za sprostitev in rekreacijo. Potrebno se je le dodatno organizirati. Jaz imam to srečo, da imam mamo, ki mi pomaga in večkrat priskoči na pomoč. Priznam, je veliko lažje, če imaš to srečo kot jaz. Pri mojih športnih podvigih pa me podpira in spodbuja tudi mož. Tečem trikrat tedensko od 30 minut do 1 ure. Pretečem od 5 do 8 km, odvisno od počutja.«

 

»Življenje je samo eno, zato glejte, da uživate vsak dan sproti. In ne pozabiti nase in na svoje zdravje! Vse ostalo lahko počaka. Življenje si organizirajte tako, da najdete tudi čas zase. To je izrednega pomena. Mislim, da večina to pozablja. S športnimi aktivnostmi pričnite počasi, postopoma in nikakor ne obupajte že prvi teden. Vztrajajte! Splača se. Počutili se boste bolje,« je s sporočilom tekačicam zaključila pogovor Eda Patru.

 

 

Pripravila Breda Krajnc