Jožica

 

Vse se da; kljub težkemu prvemu koraku

 

Komaj čakam, da 30. maja v parku Tivoli zopet pred seboj zagledam ciljno črto in si dokažem, da zmorem. Moja športna nožna proteza je že kar dobro preizkušena, saj sem z njo osvojila prvo petico na največjem tekaškem ženskem prazniku. Misel na moj prvi dm tek za ženske me vedno znova navda z občutkom, da zmorem, da pravzaprav nič ni izgubljeno.

 

Ko pomislim, kako se mi je pri šestnajstih podrl svet, saj sem se morala najprej soočiti z diagnozo raka na kosti, potem pa z dejstvom, da je edina rešitev v amputaciji podkolenskega dela noge – se spominjam le še zmag. Od prvega koraka s klasično podkolensko protezo, premostitve prvih naporov in sprehodov, pa do dm donacije, nove športne nožne proteze in prvega dm teka za ženske, kjer je šlo za lastno preizkušnjo, ali zmorem. In sem. Vedno znova!

 

Leta 2012 sem se s pomočjo nove športne proteze po desetih letih mirovanja zopet vrnila v stare vode. Moje življenje je razgibano in brez izgovorov. Na jubilejni dm tek za ženske, ki bo zadnjo soboto v maju, se pripravljam štirikrat na teden z enournim treningom. Na vsakem se najde izziv, izvesti ga popolno in v celoti. Če še vedno menite, da ne boste zmogle, pomislite še enkrat. Če zmorem jaz in še toliko drugih žensk preteči dm tek, potem verjamem, da lahko zberete pogum tudi ve in se vsaj enkrat udeležite največjega ženskega tekaškega praznika. In potem sem prepričana, da vam ne uide nobeden več.

 

Vem, da so prvi koraki težki in naporni. Vem. Vendar na koncu ni pomemben rezultat, glavno je prečkati start in cilj. Predvsem gre za sprostitev, celodnevno druženje, zabavo in humanitarnost. Verjamem, da bomo tudi letos nekomu poklonili novo upanje in svež začetek na tekaških stezah. Ko je meni na popolnoma običajen dan zazvonil telefon, mi je en sam klic obrnil nov list življenja. Aktiven, neustaven in neustrašen. Naj bo vsak korak tak – ne glede na to, ali lovimo mestne ulice, se podimo po travniku ali sopihamo v hrib.

 

S športno protezo je vsekakor veliko lažje teči, saj je lažja in ima drugačno vzmetenje, ki je bolj mehko. Posledično lahko tečem na veliko daljše razdalje, kar pomeni, da sem pravzaprav lahko nemoteno aktivna vsakič, ko se mi zaljubi! Ko imaš možnost, da se kadarkoli in kjerkoli lotiš športnih aktivnosti, se niti ne zavedaš, kaj ti pravzaprav pomeni šport. Ko pa si v situaciji, kot sem bila nekoč jaz in se ti porodi želja po teku, rolanju ali daljšem sprehodu ter na koncu ugotoviš, da ne zmoreš in ne gre … šele takrat se dejansko zaveš, kako pomemben je šport. In dejstvo, da grem sedaj lahko kadarkoli teč, rolat ali na sprehod, se mi zdi neprecenljivo.

 

Počutim se osvobojeno, kot sem se na svojem prvem dm teku za ženske, ko smo se v roza majicah podale čez ljubljanski Tivoli. Moj prvi dm tek je bil izjemen in nikoli ga ne bom pozabila. Letos me na 10. dm teku za ženske čaka nova preizkušnja. Se mi pridružite?

 

Jožica Cajnko